Uitgebreid Dossier Nipa Milieu

“In ons vakgebied, het vakgebied milieu, is duurzaamheid ontstaan.”

– Olaf Duisters

Verhaal  Olaf Duisters – NIPA Milieu

Doel

In ons vakgebied, het vakgebied milieu, is duurzaamheid ontstaan. We streven er altijd naar om overheden en bedrijfsleven goede en verantwoorde milieuoplossingen te bieden. Dit doen we o.a. bij bodem onderzoek, akoestisch onderzoek, energie-reductie en omgevingsvergunningen.

Definitie

Duurzame ontwikkeling heeft te maken met grote thema’s ,  zoals het smelten van de ijskappen, het verdrogen van regio’s etc. Het gaat om het leven en de variëteit aan soorten. De biodiversiteit behouden is een belangrijk resultaat van duurzame ontwikkeling.

Voor ons betekent duurzaam ontwikkelen het ontwikkelen en uitbreiden van diensten die het milieurendement verbeteren. Het gaat erom negatieve milieu impact te beperken of te voorkomen.

nipa 3

Strategie

Wij beseffen als bedrijf dat veel van onze klanten hun focus leggen op directe winstgevendheid van hun onderneming. Wij zullen in het belang van die klant daarom de rand opzoeken van wat wettelijk moet. Gelijktijdig zullen wij aangeven wat er milieutechnisch kan en of dit kostentechnisch gelijkwaardig is. Wij willen de milieu impact van onze bedrijfsvoering en die van onze klanten zo laag mogelijk houden.

Alle bedrijven die vallen onder de werking van het activiteitenbesluit zijn wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen, die je binnen 5 jaar terugverdient, toe te passen.

De vraag is  welke oplossing de beste is en hoe je dit kunt bepalen. Je kunt zonnepanelen leggen en zelf stroom opwekken of echt minder energie gaan gebruiken. Je kunt kosten besparen door een goedkopere energieleverancier te kiezen maar dit leidt er echter weer toe dat de terugverdientijd boven de 5 jaar kan uitkomen. Voor veel grotere bedrijven is het de uitdaging om investeringen terug te verdienen omdat ze weinig voor hun stroom betalen.

De prioriteiten die NIPA Milieu stelt voor de 6 onderdelen van duurzame ontwikkeling (van belangrijk naar minder belangrijk):

  1. Energie en milieu impact
  2. Visie en toekomstbestendigheid
  3. Sociaal ondernemerschap, social return, participatie
  4. Open en transparant
  5. Lokaal betrokken en stakeholders
  6. Adaptief vermogen, primaire proces en samenwerking

Implementatie

We helpen onze klanten met onze kennis bij het maken van keuzes. We benadrukken daarbij de extra voordelen van duurzaamheid. Naast de impact van onze adviezen kunnen we zelf ook nog meer doen. We zijn inmiddels begonnen  om onze eigen bedrijfsprocessen op milieurendement door te lichten.  We hebben al enkele energiezuinige auto’s, we hebben ons papierverbruik gehalveerd en hebben het aantal printers en kopieerapparaten drastisch verlaagd. We sturen onze rapporten niet meer per post op.

Nipa plattegrond

Daarbij gaan we investeren in energiebesparende maatregelen en minder belastende productiemiddelen. Zo zal onze nieuwe milieuonderzoekswagen voldoen aan de strengste Euro6 emissienormen.

Verder willen we groeien als bedrijf. We willen een bijdrage leveren aan de gezondheid van de medewerkers door hen meer te laten bewegen en werkplek aanpassingen te gaan testen (bijvoorbeeld staand werken).  We hebben maar weinig verloop binnen onze organisatie, dit is voor ons belangrijk. Vanuit de duurzame relatie die onze medewerkers hebben met klanten is het belangrijk dat het verloop laag is. Wij hebben de afgelopen jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en 50+ een kans gegeven bij ons te werken.

logo_nipa

Als meest inspirerend voorbeeld van duurzame ontwikkeling noemt Olaf het project met de Duurzaamheidswerkplaats. Hier werken we met diverse partijen samen om zo met de gouden driehoek van onderwijs, ondernemingen en overheid samen te werken aan duurzame oplossingen.

Tips voor andere bedrijven die Olaf meegeeft:

  • Geef het goede voorbeeld.
  • Durf fouten toe te geven, ga in gesprek en los ze vervolgens snel op.

Resultaat

We nemen onze verantwoordelijkheid door met oog voor de belangen van de klant het  verbeteren van het milieurendement of het verminderen van de milieu-impact centraal te stellen. Voorbeelden hiervan zijn de vele uitgevoerde bodemonderzoeken en – saneringen ons  advies op de vakgebieden vergunningen, akoestiek en flora en fauna, uitgevoerde energiescans en de meest recente: de participatie in de Duurzaamheidswerkplaats.

Daarnaast zijn we trots op de goede sfeer binnen het bedrijf, ons lage personeelsverloop, en dat we onze medewerkers waarderen en flexibel belonen bij goede resultaten.

Duurzame ambitie voor 2015:

Curabitur quam leo, varius a lorem sit amet, volutpat placerat nibh. Aliquam erat volutpat. In tristique justo a interdum eleifend. Integer vehicula arcu nibh. Mauris lorem magna, gravida vel felis et, tincidunt commodo arcu. Aliquam elementum est vel hendrerit egestas. Nulla posuere blandit arcu, nec rutrum odio. Vestibulum eros risus, facilisis faucibus finibus eu, posuere ut dolor. Proin tortor magna, varius eu gravida sit amet, sodales vitae erat.